Toni Adrover Vidal
1r D Batxillerat
El passat dilluns 12 d'octubre del 2015 el suec Tomas Lindahl, l'estadounidens Paul Modrich i el turc Aziz Sancar, obtingueren el premi Nobel de química per les seves investigacions sobre l'ADN.
Aquest guardó fou atorgat per la Reial Acadèmia de les Ciències sueca a Estocolm, Suècia.
Els tres científics reberen aquest premi degut la seva tasca sobre la investigació i descripció dels mecanismes que constitueixen les cèl·lules per tal d'eliminar els possibles errors que puguin sofrir i protegir-nos de malalties com el càncer, entre altres.
Gràcies a la seva investigació ara es pot conèixer d'una forma més detallada i exacte el funcionament del sistema de reparació que utilitzen les cèl·lules. Aquest evita que diàriament sofriguem mutacions que puguin acabar desencadenant malalties greus i és una de les bases de la nostra existència.
Cada un dels guardonats rebrà un terç del premi per haver aconseguit desenvolupar un mapa a escala molecular, dels diferents mètodes que existeixen a cada una de les nostres cèl·lules per detectar i eliminar possibles errors en el seu codi genètic.
Cada dia bilions de les nostres cèl·lules es divideixen per generar-ne de noves per tal de reparar i regenerar els nostres òrgans i reemplaçar les cèl·lules que moriran. Això fa que les petites mutacions que sofrim siguin inofensives i que per tant puguem gaudir d'una bona salut.
La seva tasca no només és una simple investigació, ja que gràcies a ella en un futur es podran salvar moltes vides, gràcies a això i a moltes altres investigacions aquests tres genis es mereixen el Premi Nobel de Química.
Benvinguda
Benvingut al bloc del departament de física i química de l'IES Felanitx!
dimarts, 20 d’octubre del 2015
Nobel de Medicina 2015
![]() |
Tu Youyou (1930-) |
Maria Maimó
Maria Antònia Vadell
1r C Batxillerat
El govern xinés, a la dècada del 1960, va proposar descobrir un tractament contra la malària. La xinesa Tu Youyou i els seus tres ajudants varen anar provant diferents tipus de medicaments i varen arribar a trobar el tractament ideal que redueix la resistència dels paràsits. Es tracta d'un derivat de “l'ajenjo dulce”. Varen trobar aquesta recepta a un llibre de fa més de 6000 anys d'antiguitat, que deia que s'havia de mesclar una cullerada de “ajenjo” i 2 litres d'aigua, però no va funcionar. Després de 11 anys se'n varen adonar que també hi havien de posar solvents orgànics.
![]() |
Artemisina |
Subscriure's a:
Missatges (Atom)