Benvinguda

Benvingut al bloc del departament de física i química de l'IES Felanitx!

dijous, 12 de novembre del 2015

El Nobel de Física posa a Espanya la primera pedra d'un altre futur premi Nobel

El recent premi Nobel de Física, Takaaki Kajita, inaugura a les Illes Canàries la construcció d'una nova xarxa de telescopis que investigaran els fenòmens violents de l'univers.

Daniel Triguero, Jaume Manresa, Caterina del Mar Burguera,
Francesc Barceló, Margalida A. Vallcaneras
1 batx. C

Qui és Takaaki Kajita?

Va nàixer al 9 de març del 1959 a Higashimatsuyama, Japó. És un físic especialitzat en física de partícules, conegut pels seus estudis i investigacions amb neutrins a l'observatori Super-Kamiokande, i premi Nobel de Física juntament amb el també físic canadenc Arthur B. McDonald, al 2015, pel descobriment de les oscil·lacions dels neutrins.

Per què li varen concedir aquest gran premi?

Va aconseguir aquest guardó al 1998 amb l'equip del detector de neutrins Super-Kamiokande, va descobrir un dèficit de neutrins muònics entre els neutrins atmosfèrics; quan els raigs còsmics xoquen amb l'atmosfera de la Terra, els neutrins resultants canvien el seu sabor abans d'arribar al detector de l'observatori del Super-Kamiokande. Aquest fenomen va anomenar “anomalia del neutrí atmosfèric” i va ajudar a demostrar l'existència de l'oscil·lació de neutrins i que aquestes partícules subatòmiques -els neutrins- tenen massa.

Per què va venir a La Palma?

Takaaki Kajita va acudir a la illa canària de la Palma per participar a la cerimònia de col·locació de la primera pedra d'un nou telescopi de la que formarà part – anomenada CTA- té possibilitats de proporcionar descobriments que serveixin a un altre Nobel en el futur. El coordinador de la CTA a Espanya, Manel Martínez, va assegurar que gràcies a aquestes instal·lacions es podrà veure l'univers amb una sensibilitat que no tenien abans. Durant una roda de premsa va afirmar “Sense neutrins no hauria Sol, per lo que no podríem viure aquí. És molt important convèncer a la gent a tots els nivells de que la ciència es molt important”. La xarxa de telescopis Cherenkov va concedir a Espanya la seu de l'hemisferi nord (observatori del Roque de los Muchachos, a La Palma), juntament amb Xile al sud. Aquest telescopi que es comença a construir és un aparell gegantí, amb un mirall de 23 metres per captar indirectament els raigs còsmics quan interaccionen amb les partícules de l'atmosfera Aquesta xarxa de telescopis formarà l'observatori de raigs gamma més gran del món i permetrà cartografiar un territori casi desconegut, format per centelleigs d'aquests raigs, originats a supernoves, forats negres, etc.Investigant l'origen d'aquests raigs còsmics es podrà conèixer més sobre els aspectes més desconeguts de l'univers, com la composició de la matèria obscura. El CTA, que costarà al voltant de 200 milions d'euros i pretén estar llest en 2020, participen uns 1500 científics i enginyers de més de 30 països. Els telescopis d'aquesta mida són dissenyats per un grup d'organismes d'investigació d'Espanya, Japó, Itàlia, França, Alemanya, Brasil, Índia, Suècia i Croàcia.

dimarts, 20 d’octubre del 2015

Nobel de Química 2015

Toni Adrover Vidal
1r D Batxillerat

El passat dilluns 12 d'octubre del 2015 el suec Tomas Lindahl, l'estadounidens Paul Modrich i el turc Aziz Sancar, obtingueren el premi Nobel de química per les seves investigacions sobre l'ADN.

Aquest guardó fou atorgat per la Reial Acadèmia de les Ciències sueca a Estocolm, Suècia. Els tres científics reberen aquest premi degut la seva tasca sobre la investigació i descripció dels mecanismes que constitueixen les cèl·lules per tal d'eliminar els possibles errors que puguin sofrir i protegir-nos de malalties com el càncer, entre altres. Gràcies a la seva investigació ara es pot conèixer d'una forma més detallada i exacte el funcionament del sistema de reparació que utilitzen les cèl·lules. Aquest evita que diàriament sofriguem mutacions que puguin acabar desencadenant malalties greus i és una de les bases de la nostra existència. Cada un dels guardonats rebrà un terç del premi per haver aconseguit desenvolupar un mapa a escala molecular, dels diferents mètodes que existeixen a cada una de les nostres cèl·lules per detectar i eliminar possibles errors en el seu codi genètic. Cada dia bilions de les nostres cèl·lules es divideixen per generar-ne de noves per tal de reparar i regenerar els nostres òrgans i reemplaçar les cèl·lules que moriran. Això fa que les petites mutacions que sofrim siguin inofensives i que per tant puguem gaudir d'una bona salut. La seva tasca no només és una simple investigació, ja que gràcies a ella en un futur es podran salvar moltes vides, gràcies a això i a moltes altres investigacions aquests tres genis es mereixen el Premi Nobel de Química.

Nobel de Medicina 2015

Tu Youyou (1930-)
Miquel À. Roig
Maria Maimó
Maria Antònia Vadell
1r C Batxillerat


El govern xinés, a la dècada del 1960, va proposar descobrir un tractament contra la malària. La xinesa Tu Youyou i els seus tres ajudants varen anar provant diferents tipus de medicaments i varen arribar a trobar el tractament ideal que redueix la resistència dels paràsits. Es tracta d'un derivat de “l'ajenjo dulce”. Varen trobar aquesta recepta a un llibre de fa més de 6000 anys d'antiguitat, que deia que s'havia de mesclar una cullerada de “ajenjo” i 2 litres d'aigua, però no va funcionar. Després de 11 anys se'n varen adonar que també hi havien de posar solvents orgànics.


Artemisina
Fins al 1977 no varen sortir els els resultats i al 1982 ho varen provar per primera vegada. Així es va crear l'artemisina. Després de 50 anys, Tu, va guanyar el premi Nobel de medicina, ja que va aconseguir acabar el seu projecte de l'artemisina.