Benvinguda

Benvingut al bloc del departament de física i química de l'IES Felanitx!

dijous, 7 d’octubre del 2010

Premis Nobel de Química 2010

Richard Heck
El químic nord-americà Richard Heck i els Japonesos Ei-ichi Negishi i Akira Suzuki, han estat els guanyadors del Premi Nobel de Química 2010 pels seus treballs sobre nous mètodes de síntesi orgànica.
Ei-ichi Negish

Els seus estudis, que foren desenvolupats per separat, han permès la síntesi de molècules fent servir catalitzadors de pal·ladi, amb noves aplicacions en camps com la medicina, l'agrícultura, la química industrial el sector i, fins i tot, en el desenvolupament de components electrònics. Segons la Reial Acadèmia Sueca de Ciències a Estocolm, aquestes reaccions milloren la vida diària de les persones. La reacció de Heck, per exemple, és l'emprada en la fabricació de cremes solars, mentre que la reacció d'acomplament de Suzuki s'empra per a la fabricació de cristalls líquids, diodes de llum o pantalles lluminoses.
Akira Suzuki

Richard F. Heck (Springfield, EUA, 1931), ja jubilat, fou investigador de la Universitat de Delaware (EUA). Ei-ichi Negishi (Changchun, 1935) treballa a la Universitat de Purdue, a West Lafayette (EUA) i el japonès Akira Suzuki (1930), també retirat, investigà a la Universitat de Hokkaido, Sapporo (Japó). Els tres investigadors es repartiran els deu milions de corones sueques amb els què està dotat el premi (1 100 000 d'euros). La cerimònia de lliurament dels premis Nobel tendrà lloc a Estocolm el 10 de desembre com és tradicional.

Desastre a Hongria

Fotografia de la zona. Agència Efe
Bombers i equips de neteja amb pales excavadores netej una àmplia zona a Hongria afectada per un abocament de residus tòxics, que ha causat des del dilluns dia 4 quatre morts i més d'un centenar de ferits.
Aquests residus, que contenen elevades quantitats de silici, ferro i altres metalls pesats, van inundar una regió d'uns 40 quilòmetres quadrats en la contornada de la població d'Ajka, a uns 160 quilòmetres a l'oest de Budapest, després de trencar-se el dic d'una presa on estava continguts els rebutjos.
La forta olor que despedia l'abocament causava irritació dels ulls i el nas, i s'estenia pel llogaret de Kolontar, la més pròxima a la presa de "fang roig", que ha sigut declarada àrea d'emergència per les autoritats hongareses.
Els pocs carrers d'aquest petit llogaret de 900 habitants, situat a uns 160 quilòmetres de Budapest, estaven cobertes fins a l'altura dels genolls d'aquest fang d'intens color roig, que es va escampar per la zona urbana.
Els residus tòxics són generats per la producció d'alumini i pertanyen a l'empresa local MAL.